Sie sind hier: ILRTechnologie- und Innovationsmanagement im AgribusinessPublikationen

Vorträge

2016

Bröring, Stefanie: Konvergenzforschung: Was ist das und was wissen wir über die BioÖkonomie?, invited talk at the BMBF-Workshop Digitalisierung und konvergente Technologien in der Bioökonomie; Berlin. 13. Juli 2016.

Bröring, Stefanie: BECOME THE SOLUTION: How to make intensive food production sustainable?, Presentation at the 2016 IFAMA Conference; Aarhus, Denmark. 20. Juni 2016.

Bröring, Stefanie: Mal eben die Welt retten? Unsere globale Verantwortung!, invited talk at the Auftaktveranstaltung zur Weiterentwicklung der Bioökonomie-Forschungsstrategie, BMBF; Berlin. 17. März 2016.

2015

Bröring, Stefanie: Functional health ingredients: A source for innovation?, invited talk at Sweettec, ZDS; Solingen. 29. September 2015.

Borge, Laura: Innovation and Technology transfer in the bioeconomy, Invited talk at Joint Seminar on Innovation and Technology transfer, TUAT (Tokyo University of Agriculture and Technology) and University of Bonn; Bonn. 23. September 2015.

Preschitschek, Nina: Entstehung neuer Wertschöpfungsketten in der Bioökonomie, invited talk at the IHK Cologne Symposium on „BioRaffinerien - Effiziente Nutzung nachwachsender Rohstoffe; Köln. 16. September 2015.

Bröring, Stefanie: Innovationspotentiale entlang der komplexen Wertschöpfungskette von Arzneipflanzen, invited talk at USL-Forschungsnetzwerk Agrar 1st Expertenworkshop „Entwicklungs- und Innovationspotentiale von Arznei- und Gewürzpflanzen in Nordrhein-Westfalen“; Meckenheim Sept 1st. 1. September 2015.

Bröring, Stefanie: Auf dem Weg zur BioÖkonomie? Ein Überblick aus der Perspektive der Innovationsforschung, presentation at Dies Academicus, University of Bonn; Bonn. 20. Mai 2015.

Bröring, Stefanie: Creating new business: From technology transfer to successful business models, invited talk at Marie Curie EpiTraits Workshop, Max-Planck-Institute; Köln. 1. April 2015.

Bröring, Stefanie: Funktionale Inhaltsstoffe: Eine Quelle für Innovationen?, invited talk at DLG-Symposium Food-Ingredients: Trends – Produkte – Technologie; Frankfurt. 5. März 2015.

2014

Bröring, Stefanie: Innovation in the EU Food Sector: Impact of Health Claims – Legislation and Consumer perception, Health Ingredients Europe Conference; Amsterdam, Netherlands. 2. Dezember 2014.

Bröring, Stefanie: Schneller, personalisierter, direkter : Innovationspotentiale entlang der Wertschöpfungskette für Arzneipflanzenprodukte, 7. Tagung Arznei– und Gewürzpflanzenforschung; Wien, Austria. 14. September 2014.

Bröring, Stefanie: Innovation and sustainability in food chains and networks – how can academia contribute, 11th Wageningen International Conference on Chain and Network Management; Capri, Italy. 4. bis 6. Juni 2014.

Bröring, Stefanie: Wie verstehen Verbraucher Probiotika und andere funktionale Inhaltsstoffe?, Yakult-Kolloquium; Bonn, Germany. 16. Mai 2014.

Bröring, Stefanie: Zukunft unserer Ernährung, Chancen für Innovation und Wachstum, „Wissensdrehscheibe BioÖkonomie“, Uni Vechta; Vechta, Germany. 26. März 2014.

Bröring, Stefanie: Warum werden Nahrungsergänzungsmittel gekauft? Einblicke in verschiedene Konsumentengruppen, 14. Jahrestagung Euroforum "Nahrungsergänzungsmittel"; Frankfurt am Main. 23. Januar 2014.

2013

Bröring, Stefanie: Consumer confidence: what affects purchasing decisions?, Food Ingredients Europe; Frankfurt am Main. 19. November 2013.

Bröring, Stefanie: Consumer knowledge about ingredients for gut health – what do they really know?, Vitafoods Europe; Geneva, Switzerland. 14. Mai 2013.

Bröring, Stefanie: Verbraucherakzeptanz von NEM - Ein Blick hinter die Kulissen, 13. Jahrestagung Euroforum "Nahrungsergänzungsmittel"; Frankfurt am Main, Germany. 17. Januar 2013.

2012

Bröring, Stefanie: Ingredients for functional foods and supplements – how much does which consumer know?, Health Ingredients Europe & Natural Ingredients; Frankfurt am Main, Germany. 13. November 2012.

Bröring, Stefanie: The consumer perspective on health claims and on functional food, Finnish Graduate School Network in Life Sciences (FinBioNet), 8th Annual Symposium; Tampere, Finland. 3. Oktober 2012.

Bröring, Stefanie: How to balance efficiency gains in livestock production with societal appreciation, Cargill: Unlocking the genetic potential; Noordwijk, Netherlands. 6. Juni 2012.

Bröring, Stefanie: The importance of consumer acceptance for successful food ingredient innovations, Vitafoods Europe; Geneva, Switzerland. 23. Mai 2012.

Bröring, Stefanie: Nachhaltigkeit in der Food Chain - Welche Rolle spielen Innovationen?, Symposium „Nachhaltigkeit - vom Schlagwort zur Strategie?“, Food Future Day, INTERREG IV A-Programme; Osnabrück, Germany. 22. Mai 2012.

Bröring, Stefanie: Innovationen an der Schnittstelle von, 12. Jahrestagung Euroforum "Nahrungsergänzungsmittel"; Frankfurt am Main, Germany. 18. Januar 2012.

2011

Bröring, Stefanie: Innovations at the intersection of foods and drugs: What does it take to successfully bring functional ingredients to the market?, Science Day at Novus International, Theme: Nutrition, Metabolism & Health; St. Louis, USA. 14. November 2011.

Bröring, Stefanie: Innovationsmanagement - Tools für die Chemie- und Lebensmittelindustrie, Symposium „Innovation“, Food Future Day, INTERREG IV A-Programme; Osnabrück, Germany. 27. Mai 2011.

2010

Bröring, Stefanie: The importance of consumer acceptance for successful innovations in functional foods evidence from a consumer study on a new joint health ingredient, Health Ingredients Europe & Natural Ingredients; Madrid, Spain. 16. November 2010.

2009

Bröring, Stefanie: Sustainability of Innovations in Feed and Agri-Services, Meatweek, EU-Project Q-Porkchains, University of Bonn; Bonn, Germany. 18. November 2009.

Bröring, Stefanie: Innovation management of complex innovative food products - what can we learn from the last decade of functional foods?, Presentation at University of Helsinki, Ruralia Institute; Seinäjoki, Finland. 8. Oktober 2009.

2008

Bröring, Stefanie: Bringing Profit to Innovation – the particularities of agrifood chains, Outlook Conference 2008, Ministry of Agriculture, Food and Natural Ressources Province of Ontario; Toronto, Canada. 13. November 2008.

Bröring, Stefanie: Innovations across Agrichains – increased need for an end-to-end chain perspective, 18th Annual World Forum and Symposium of the International Food and Agribusiness Management Association; Monterey, CA, USA. 14. Juni 2008.

2007

Bröring, Stefanie: Selecting ideas according to business needs, EIRMA Round Table Meeting “Idea management and selection for business rejuvenation”; Amsterdam, Netherlands. 14. Februar 2007.

2006

Bröring, Stefanie: Die Frühe Innovationsphase in konvergierenden Industrien – Das Beispiel Nutraceuticals und Funktional Foods, Preisverleihung „Bestpaper - Award Innovation Management 2006“ der European Business School; Wendelsheim, Germany. 18. Juli 2006.

Bröring, Stefanie: Open Innovation at Degussa, EIRMA SIG III Group Meeting “Open Innovation in Practice”; Brussels, Belgium. 21. April 2006.

Bröring, Stefanie: Implementation of Portfolio Management in Times of Radical Innovation: How Degussa Masters the Challenges of Nanotechnology, 11th PDMA/IRR Annual Strategic and Operational Portfolio Management; Fort Lauderdale, FL, USA. 27. Februar 2006&nbps;bis 1. Märznbsp;2006.

2005

Bröring, Stefanie: Marktorientierte Ideengenerierung und -bewertung, Seminar “New Business Development”, Degussa Personalentwicklung; Chemiepark Wolfgang, Hanau. 26. bis 27. September 2005.

Bröring, Stefanie: Industriekonvergenz – Hindernis oder Chance für Innovation? Eine ressourcenbasierte Analyse der frühen Innovationsphase, 67. Wissenschaftlichen Jahrestagung des Verbandes der Hochschullehrer für Betriebswirtschaft e.V.; Kiel, Germany. 18. bis 21. Mai 2005.

2003

Bröring, Stefanie: Innovation Management in the Chemical Industry: Or How to keep the Pipeline Filled?, JCF Euregionale; Dresen, Germany. 27. Februar 2003&nbps;bis 1. Märznbsp;2003.

2002

Bröring, Stefanie: Functional Foods - Reorganisation der Wertschöpfungskette, Arbeitstreffens "Wertschöpfungsketten: Die übernächsten Partner der chemischen Industrie", Arbeitsausschuss "Zukunftsforschung & Innovationsmanagement" der DECHEMA e.V.; Frankfurt am Main, Germany. 24. Oktober 2002.